Certifieringar
Här nedan finner du information om de ledande certifieringarna som finns inom textilindustrin. På Varelse.se finner du varor med dessa höga krav.

Gröna knappen / Gruener knopf
Ansvariga företag
Från fibrer till tygtillverkning, färgning och blekning till sömnad: Textilförsörjningskedjor är inte bara långa, utan också omfattande. Att hålla reda på saker här är en utmaning. Men det är precis vad företag måste möta.
Om en produkt bär den gröna knappen kontrollerar oberoende testorgan om företaget som helhet uppfyller sin omsorgsplikt för textilförsörjningskedjan och tar ansvar för sina handlingar: Känner företaget till riskerna för människor och miljö i sin leveranskedjor? Vilka åtgärder vidtar den för att förebygga risker? Kan sömmerskor klaga? Vidtar företaget åtgärder när klagomål eller andra negativa effekter identifieras?
Hållbara produkter
Med den gröna knappen måste företaget inte bara hantera riskerna i leverantörskedjan på ett ansvarsfullt sätt, den specifika produkten måste också tillverkas hållbart. För att bevisa detta kan företag använda sigill som känns igen av den gröna knappen. Dessa är sigill som uppfyller trovärdighetskriterier och ställer sociala och ekologiska krav på produktionsprocessen som definieras av sigilleverantören, t.ex.
- Förbud mot farliga kemikalier eller bekämpningsmedel
- Arbetstidsbegränsning och tillsvidareanställning
- Förbud mot diskriminering och trakasserier
- Säkerhetskrav för arbetsplatser
Dessa inkluderar krav på produktionsstegen klippning och sömnad samt blekning och färgning. Med den senaste standardversionen, Green Button 2.0, måste även krav på fibrer och material som används uppfyllas.
Ett plagg går igenom många olika produktionssteg innan det faktiskt hamnar i vår garderob. Börjar med utvinning av råvaror och fiberbearbetning genom spinning och vävning, blekning och färgning till skärning och sömnad. Allt detta sker i mycket olika tillverkningsanläggningar runt om i världen – ofta i länder i den globala södern. Uppskattningsvis 75 miljoner människor är involverade i tillverkningen av textilier, varav majoriteten är kvinnor. För att säkerställa att deras rättigheter och skyddet av miljön respekteras vid tillverkning av textilier måste företag ta ansvar och titta närmare.
Naturligtvis känner textilföretagen sina direkta leverantörer. Men dessa direktleverantörer köper till exempel de tyger som produceras från andra leverantörer, som i sin tur arbetar tillsammans med andra leverantörer eller kontrakterar med så kallade underleverantörer. Detta ogenomskinliga nätverk av försörjningskedjan med ett stort antal inblandade företag och den frekventa bristen på direkta affärsrelationer är en anledning till att textilföretag vanligtvis inte vet exakt under vilka sociala och ekologiska förhållanden deras produkter faktiskt tillverkas. Med den gröna knappen måste företagen därför bevisa hur de täpper till kunskapsluckor i förhållande till sina leverantörskedjor.
Att ta ansvar för människor och miljö i tillverkningsprocessen kräver därför en ingående granskning av den egna försörjningskedjan. Begreppet företagsdue diligence börjar där och ligger till grund för företagsrelaterade krav.
Endast produkter som kommer från ansvarsfulla företag och som har tillverkats med hänsyn till hållbarhetsaspekter bär den gröna knappen. När Gröna knappen lanserades handlade det i synnerhet om miljökrav för blekning och färgning samt krav på sociala och arbetsförhållanden för att klippa och sy. Utöver utvidgningen av de befintliga kriterierna innehåller Green Button 2.0 nu även krav på hållbar utvinning av råvaror. Produkter får endast bestå av godkända fibrer och material.
Som bevis på hållbar produktion accepterar den gröna knappen sigill som uppfyller den federala regeringens trovärdighetskriterier och har kontrollerat de sociala och miljömässiga kraven i leveranskedjan. Företag måste tillhandahålla bevis på lämpliga förseglingar för dessa stadier i leveranskedjan.

IVN BEST
Denna kvalitetsstandard, främst känd inom Europa, definierar för närvarande den högsta nivån av textil hållbarhet genom att tillämpa de maximala parametrarna som för närvarande kan uppnås på produktion och produkt.
Sedan 2000 har BEST införlivat riktlinjerna för hållbara textilier på basis av definitioner av ekologi och socialt ansvar formulerade av Internationalen Verband der Naturtextilwirtschaft e.V. (IVN), tillämpas på hela textilproduktionskedjan. Eftersom detta representerar den högsta produktionsnivån som för närvarande kan uppnås, är det logiskt att endast ett begränsat antal produkter kan uppfylla dem.
Medvetenhet om miljöskydd
Ett företag som vill producera på en hållbar basis måste först definiera en individuell handlingsplan. BEST-riktlinjerna kräver att företag formulerar en miljöpolicy. Detta dokument, som måste lämnas till certifieringsorganet, innehåller bestämmelser för att minimera och övervaka avfallsproduktion och miljöpåverkan samt beredskapsplaner för avfall eller annan förorening, dokumentation av personalutbildning i ämnena optimerad vatten- och energitillförsel, korrekt och optimal användning av kemikalier och deras lämpliga bortskaffande, såväl som program för att förbättra operativa procedurer i dessa frågor.
Riktigt naturligt börjar i början.
Grunden för varje textil är fibern som den är framställd av. Det är därför fiber är det speciella fokuset för den BÄSTA kvalitetssigillen som kräver att en textil yta (med andra ord själva vävningen eller stickningen utan föreställningar som dragkedjor, ribb, inlägg, foder, knappar etc) består av 100 % naturfiber med ursprung antingen inom certifierad ekologisk odling (kbA) eller certifierad ekologisk djurhållning (kbT). Syntetiska fibrer som resår, polyakryl eller rayon får endast tillåtas för vissa ingredienser och tillbehör.
Syntetiska fibrer har tydliga fördelar, till exempel för att förbättra elasticiteten hos underkläder och slangar/strumpor. Ur ett ekologiskt perspektiv är de dock oacceptabla eftersom de endast kan produceras genom användning av orimliga mängder energi och på basis av icke-förnybara resurser.

GOTS
GOTS krav är något lägre än NATURTEXTIL IVN ZERTIFIZIERT BEST. De representerar vad IVN anser vara minimikraven för att produkter ska anses vara ärligt och autentiskt hållbara. Eftersom båda standarderna använder i stort sett samma formuleringar, efter skillnaderna mellan BEST och GOTS. Du hittar definitionen av BEST kvalitetssigill här: BEST riktlinjer
Mål för dessa standarder
Målet med båda standarderna är att formulera krav som säkerställer en hållbar produktion av textilier genom hela produktionskedjan och därmed erbjuder en trovärdig och pålitlig produktsäkerhet för konsumenterna. Medan GOTS fokuserar på att översätta krav till produktion i industriell skala, är IVN BEST medveten om att dess strängare standarder inte kan uppfyllas av varje produkt. BEST strävar efter att formulera de högsta standarder som för närvarande kan uppnås när det gäller miljöskydd, socialt ansvar och konsumentsäkerhet, medan GOTS erbjuder en hållbarhetsstandard för massproduktion.
Produktsortiment
GOTS delar bara ut sin märkning till produkter som är helt certifierade i alla sina komponenter. Däremot tillåter IVN BEST en partiell märkning i betydelsen individuella produktkomponenter. Till exempel kan en barnvagn vars textilkomponenter inklusive taket uppfyller BEST-kraven märkas med BEST på lämpliga delar. Detta är inte möjligt för GOTS.
Andel organiska naturfibrer
Den mest betydande skillnaden mellan de två standarderna är den minsta andelen certifierade naturfibrer i den färdiga produkten. En GOTS-märkt produkt måste bestå av minst 70 % naturliga fibrer. Med andra ord kan högst 30 % vara syntetfibrer eller rayon. De 70 % naturliga fibrerna ska härröra från certifierat ekologiskt jordbruk eller djurhållning (kbA eller kbT).
GOTS erbjuder två nivåer av märkning: GOTS “ekologisk”, där 95 % av komponentfibrerna måste härröra från certifierat ekologiskt jordbruk (kbA) eller certifierad ekologisk djurhållning (kbT) och den lägre nivån “tillverkad med”, där endast 70% är ekologiska naturfibrer.
BEST har bara en märkning som anger att endast produkter som innehåller 100 % ekologiska fibrer kan märkas. Med tillräcklig motivering tillåter GOTS även användning av naturfibrer med ursprung i certifierad ekologisk produktion “i omställning”.
Kvarvarande fibrer
För GOTS kan de återstående 30 % av fibrerna som inte kommer från ekologisk produktion vara konventionella naturfibrer (med undantag för bomull och angora), hållbara regenereringsfibrer (från råvaror som genereras av hållbart skogsbruk eller ekologiskt jordbruk eller återvinningsavfallsprodukter) eller återvunna syntetiska (polymer) fibrer med ursprung i avfallsmaterial från före och efter konsument. Andra regenerativa och syntetiska fibrer är endast tillåtna upp till en nivå på 10 %.
Förbehandling, färgning, tryckning, efterbehandling
BEST tillåter endast blekning med syre. GOTS kräver blekning genom syre endast för bomull. För andra fibrer kan undantag göras så länge de använda ämnena uppfyller de grundläggande kemiska standarderna som definieras för GOTS.
Mercerisering är tillåten för GOTS men inte för BEST sålänge som kemikalierna som används uppfyller de grundläggande standarderna som definieras för GOTS. Detta gäller även för ljusmedel.
Valet av färgämnen och hjälpmedel är striktare för BEST än för GOTS. BEST utesluter alla färgämnen baserade på tungmetaller med undantag för järn. GOTS gör ett undantag för järn och även för koppar (upp till 5 % av totalvikten för blå, gröna eller turkosa färgämnen).
På samma sätt är valet av färgämnen, pigment och hjälpmedel som används vid tryckning mer restriktivt för BEST. BEST utesluter färgämnen som innehåller tungmetaller med undantag för järn. GOTS tillåter också ett undantag för koppar. Alla tillsatser som innehåller mer än 1 % permanent AOX är uteslutna för BEST. GOTS gör ett undantag för dessa för gula, gröna och lila pigment.
Det finns också skillnader när det gäller utbudet av efterbehandlingsprocesser och medel. GOTS tillåter syntetiska medel i den mån de uppfyller grundläggande kemiska krav. BEST tillåter syntetiska tillsatser endast för uppmjukning och tovning och utesluter uttryckligen silikonbaserade tillsatser för att mjuka upp eller ytbehandla samt tillsatser som innehåller aminoetyletanolamin och flamskyddande tillsatser. Dessa accepteras av GOTS.
Begrepp och tillbehör
Sytrådar: BEST tillåter endast sytrådar av 100 % naturfibrer eller polyestertråd täckt med naturfiber. GOTS tillåter sytråd gjord av syntetiska eller regenererade fibrer.
Fickor: BEST tillåter att fickor tillverkas av tyger som kan vara upp till 30 % syntetiska. GOTS tillåter också 100 % regenererade eller syntetiska tyger och fibrer.
Broderi och etiketter: BEST tillåter endast naturfiber eller rayon. GOTS tillåter återvunnen syntet.
För spetsar, band, kanter, snören, foder, applikationer kräver båda standarderna minst 70 % naturliga fibrer.
För BEST måste de återstående 30 % vara fria från GMO, vilket vanligtvis utesluter konventionell bomull. Syntetiska och regenererade fibrer är tillåtna. GOTS utesluter användningen av konventionell bomull och angora för dessa artiklar och anger att syntetfibrer måste vara återvunna fibrer och att regenerativa fibrer måste härröra från hållbar produktion.
Knappar, tryckknappar, spännen, dragkedjor: BEST tillåter endast naturliga råvaror och metall som inte innehåller krom eller nickel. GOTS tillåter även plast och regenererade material.
Sociala miniminormer
Säkra och rena arbetsförhållanden
GOTS tillämpar de sociala miniminormer som formulerats av International Labour Organization (ILO). BEST ställer ytterligare krav: utrymnings- och räddningsplaner ska vara väl synliga, brandsläckare ska finnas tillgängliga, utrymningsvägar och samlingsplatser ska utses. En yta för raster och rastplatser ska göras tillgänglig separat från arbetsområden. En person utbildad i första hjälpen ska utses för varje 10 anställda och det ska finnas plats för en arbetare att ligga ner.
Det ska inte förekomma barnarbete
Till skillnad från GOTS formulerar BEST ett omfattande skydd för arbetande barn. Det finns dock inget generellt förbud mot nyanställningar av barn. Så länge barn och tonåringar är i sin tillväxtfas kanske de inte utsätts för tungt manuellt arbete. Daglig och veckovis arbetstid är begränsad (8 h/dag, 40 h/vecka). Pauser är obligatoriska (4,5–6 h: min. 30 min., från och med 6 h: min. 60 min.).GOTS tillåter inte nya barnarbetare. Barn som redan är anställda skyddas inte lika omfattande som för BEST.
Anständiga löner
BEST kräver att anställda erbjuds ett anställningskontrakt vid anställningstillfället som anger deras lön för en viss tidsram.
Förbud mot överdriven arbetstid
BEST lägger till krav på raster och specialledighet till de standarder som formulerats för GOTS. Rätt till särskild ledighet för dödsfall garanteras.