ULL OCH ULL/SILKE

Ullen ger värme och silke hudvänlig mjukhet. Denna blandning är speciellt lämplig för känslig hud. Ull kan absorbera upp till 35% av sin egen vikt i fukt utan att kännas våt. Ullen balanserar din kroppstemperatur genom att ta åt sig kroppens fukt och transportera ut den i luften. Därför känner man sig alltid behaglig med ull på kroppen oavsett om det är varmt eller kallt. Blir du genomblöt så blir du ändå inte kall, som med andra material så som bomull och syntet.

TVÄTTA

Ull- och ullsilkeplagg av obehandlad ekologisk ull kräver ett varsamt förfarande vid tvätt.

Obehandlad ull innehåller lanolin som är smuts- och bakterieavvisande, detta gör att dina naturliga ullplagg inte behöver tvättas lika ofta som superwashbehandlade ullplagg eller syntetplagg. Tvätta plagget när det inte känns fräscht längre, det kan dröja veckor. Spill och fläckar torkar du bort direkt med blöt trasa, eventuellt sköljer ur under rinnande vatten.

Obehandlad ull ska tvättas för hand men många tycker att det går bra att tvätta i tvättmaskinens ullprogram 30 grader, detta kan vi dock inte ta ansvar för då ullprogrammen ser så olika ut från maskin till maskin.

Vädra dina plagg regelbundet, gärna i fuktigt väder, syret fräschar upp fibern.

  • Tvätta för hand i kallt vatten (30 grader) med ull/silke tvättmedel.
  • Rör runt plagget i vattnet och pressa försiktigt. Gnugga eller vrid inte plagget när du tvättar, ullen tovar sig av friktion och vatten, även när man chockar den mellan kallt och varmt vatten.
  • Skölj tills vattnet är klart. Obs. sköljvattnet ska ha samma temperatur som tvättvattnet.
  • Du kan rulla plagget i en handduk om du vill att det ska torka snabbare, sträck och häng plaggen i fållen eller låt plantorka, torka ej i direkt solljus.

Obs. Enzymer i tvättmedel gör små hål i silket och det mister sin mjukhet och naturliga glans, använd därför tvättmedel avsett för ull/silke.
Tvättrelaterade reklamationer gäller endast när plagget tvättats med tvättmedel avsett för ull och silke enligt tvättanvisningen i plaggen.

Tips! Skaffa en separat tvättkorg för dina ull/silkekläder så slipper du göra onödiga tvättmisstag!

BEHANDLA/KURA ULLEN

Det kan vara bra att ge ullen en kur lanolin nån gång då och då. Lanolinet som är det naturliga fettet i ullen tvättas bort med tiden. Lanolinet ser till att ullen står emot väta och smuts, ger ullen sin mjukhet och elasticitet.

Jag rekommenderar Disanas ullkur som ni finner här i butiken.

SKADEDJUR

Detta är ekologiska kläder därför är de heller inte behandlade med giftiga antimalmedel. Risken för angrepp vid regelbunden användning är mycket liten. Jag rekommenderar att förvara plaggen i tättslutande plastpåsar eller vakuumpåsar vid lågsäsong, ex dina vinterplagg under sommaren.