Hur många bodys behöver en nyfödd varelse?

När jag väntade mitt första barn så uppstod så klart ingen panik att inhandla kläder då jag har ett helt lager att välja ur. Jag har i efterhand reflekterat över hur få plagg vi använde då, liksom nu till Severin. Givetvis hade det varit annorlunda om han kräktes mycket.

Det var sommaren 2018 och det var ju tokvarmt! På BB var det dock inte så varmt så där klädde vi honom i ull/silke från topp till tå. Han föddes dessutom en månad för tidigt och det kändes skönt att klä på honom så lena och omhöljande plagg som bara ull- och silkesplagg är!

Hade det varit en vanlig svensk sommar, som förra sommaren, så hade jag inte haft annat än ull/silke på honom men nu fick han använda mina gamla omlottröjor från 80-talet i urtvättad bomull de varmaste dagarna.

Jag vill säga att till en nyfödd behövs 3 bodys varav 1 i minsta storleken (som i min butik är 50/56) men man kan lika gärna hoppa över den och satsa rakt av på 62/68. Materialet är så följsamt och stretchigt så det blir inte knöligt om man viker upp ärmarna till en början. Att en body är lite lång spelar ingen roll tycker jag!

Jag har alltid ärvda kläder i byrålådan som i och för sig mest bara ligger där men det kan kännas skönt att veta ifall det skulle behövas fler plagg av nån anledning.

Idag är Severin 1 år och 9 månader och hans garderob ryms i en tygkasse. Han har 3 bodys + 1 reserv och 4 par byxor, läs nedan hur detta är möjligt!

Därför är obehandlad ull/silke så himla bra:

  • En nyfödd bäbis kan inte reglera sin temperatur själv och därför är ull så värdefullt då den kan absorbera upp till 35% av sin egen vikt i fukt utan att kännas våt. När bäbisen svettas blir inte plagget kallt och blött som tex bomull, bäbisen håller en lagom temperatur.
  • Ull/silkeplagg behöver inte tvättas lika ofta som ex. bomull då ullfettet, lanolinet i den obehandlade ullen är smuts- och bakterieavvisande.
  • En nyfödds kiss luktar inte speciellt mycket och du kan vädra bodyn istället för att tvätta den om det blivit läckage.
  • Bajsläckage punkttvättar du omgående med den tvål som står till buds där du är för stunden, helst ska du använda en tvål som inte torkar ut fibern men enstaka tillfällen gör ingenting. Om du inte vill eller kan tvätta plagget omgående så lägg det i en plastpåse och knyt ihop. Då blir det lätt att tvätta när du kommer hem.
  • Ullen torkar snabbt, häng den i skuggan och inte i direkt solljus, det är bäst för fibrerna.
  • Framförallt är det ett så himla lent material, det blir som en förlängning av höljet barnet just lämnat. Det känns varmt och tryggt <3
Severin 2 månader (1 mån om han inte vore född för tidigt) i storlek 62/68.

Severins plagg

Välkommen till Varelse!

Fri frakt på din första order!

Koden skickas till din mejl när du tecknar dig för vårt nyhetsbrev.

Ta del av nyheter, sambeställningar, pysseltips och unika erbjudanden!

Varma hälsningar, Malin