Tvätta ull

ULL OCH ULL/SILKE

Ullen ger värme och silke hudvänlig mjukhet. Denna blandning är speciellt lämplig för känslig hud. Ull kan absorbera upp till 30 % av sin egen vikt i fukt utan att kännas våt. Ullen balanserar din kroppstemperatur genom att ta åt sig kroppens fukt och transporterar ut den i luften. Därför känner man sig alltid behaglig med ull på kroppen oavsett om det är varmt eller kallt. Blir du genomblöt så blir du ändå inte kall, som med andra material så som bomull och syntet.

Vädra dina plagg regelbundet, gärna i fuktigt väder, syret fräschar upp fibern.

TVÄTTA

Ull- och ullsilkeplagg av ekologisk ull kräver ett varsamt förfarande vid tvätt.

Det är ullfettet, lanolinet i ullen som gör plagget smuts- och bakterieavvisande, detta gör att dina naturliga ullplagg inte behöver tvättas lika ofta som superwashbehandlade ullplagg eller syntetplagg. Tvätta plagget när det inte känns fräscht längre, det kan dröja veckor. Spill och fläckar torkar du bort direkt med blöt trasa, eventuellt sköljer ur under rinnande vatten.

Använd ett ulltvättmedel avsett för ull och silke utan enzymer med ett pH-värde under 7. Dessa produkter tar inte bort den naturliga oljan och skyddar fibrerna samtidigt. Enzymer i tvättmedel gör små hål i silket och det mister sin mjukhet och naturliga glans.
Tvättrelaterade reklamationer gäller endast när plagget tvättats med tvättmedel avsett för ull och silke enligt tvättanvisningen i plaggen.

Plaggen från Engel Natur är Naturetexxbehandlade vilket innebär att de låt skonsam tvätt i tvättmaskin, se märkningen i plaggen.

Disanas ull tvättas helst för hand men många tycker att det går bra att tvätta i tvättmaskinens ull/handtvättprogram 30 grader, var dock försiktig med detta då handtvättprogrammen ser olika ut från maskin till maskin.

Tvätta för hand:

  • Tvätta för hand i kallt vatten (30 grader) med tvättmedel avsett för ull/silke.
  • Rör runt plagget i vattnet och pressa försiktigt. Gnugga eller vrid inte plagget när du tvättar, ullen tovar sig av friktion och vatten, även när man chockar den mellan kallt och varmt vatten.
  • Skölj tills vattnet är klart. Obs. sköljvattnet ska ha samma temperatur som tvättvattnet.
  • Du kan rulla plagget i en handduk om du vill att det ska torka snabbare, torka ej i direkt solljus.

Maskintvätt:

Välj programmet “ylletvätt” / “handtvätt”, max. 30 ° C som håller dina ullplagg mjuka, elastiska och absorberande. Även vid maskintvätt är det mycket viktigt att temperaturen är densamma för både tvätt och sköljning och att du kontrollerar att programmet har en låg centrifugering – max. 400-500 rpm.

Du bör använda ett ulltvättmedel utan enzymer med ett pH-värde under 7 även vid maskintvätt. 

Tips! Skaffa en separat tvättkorg för dina ull/silkekläder så slipper du göra onödiga tvättmisstag!

BEHANDLA/KURA ULLEN

Det kan vara bra att ge ullen en kur lanolin nån gång då och då. Lanolinet som är det naturliga fettet i ullen tvättas bort med tiden. Lanolinet ser till att ullen står emot väta och smuts, ger ullen sin mjukhet och elasticitet.

SKADEDJUR

Ekologiska kläder är inte behandlade med giftiga antimalmedel. Risken för angrepp vid regelbunden användning är dock mycket liten. Jag rekommenderar att förvara plaggen i tättslutande plastpåsar eller vakuumpåsar vid lågsäsong, ex dina vinterplagg under sommaren.

Välkommen till Varelse!

Fri frakt på din första order!

Koden skickas till din mejl när du tecknar dig för vårt nyhetsbrev.

Ta del av nyheter, sambeställningar, pysseltips och unika erbjudanden!

Varma hälsningar, Malin