Vad är skillnaden mellan ullfrotté, kokt ull, ullfleece och ull/silke?

Guide för olika tygkvaliteter av ekologisk merinoull

På Varelse finner du merinoullkläder och accessoarer av olika tygkvaliteter, tygerna har olika egenskaper med ullens alla goda egenskaper som gemensamma nämnare. Ullen du finner i webbutiken är ekologisk med några få undantag för skandinavisk ej certifierad ull samt denna produkt – den underbara merinoullsjalen. ALL ull är mulesingfri. Du ser i varje produktbeskrivning vilken certifiering ullen har och du kan läsa mer om de olika certifieringarna här.

Ullfrotté – 100 % ekologisk merinoull

Merinoullen stickas så öglor står upp ur tyget, precis som på en frottéhandduk. Tyget är grövre än ull/silke men tunnare än kokt ull och ullfleece. Ullfrotté passar jättebra som lager två då det är ett varmt men inte bylsigt material. Öglorna i tyget blir isolerande luftfickor, dessa luftfickor gör att kroppens värmestrålning hålls kvar i plagget och ger en skön värme. All ull andas dock och överskottsvärme transporteras ut i luften. De två kvaliteterna nedanför utgår från detta tyg.

Kokt ull – 100 % ekologisk merinoull

Det stickade ullfrottétyget utsätts för en mekanisk tovningsprocess i närmare 100 grader varmt vatten. Ullen sväller av värmen, fukten och rörelsen och när detta sedan dras ihop av friktionen bildas isolerande luftfickor av öglorna. Tack vare att tyget stickats så blir denna kokta ull dessutom relativt elastisk. Ett superbra material för det aktiva barnet eftersom tyget blir robust och slittåligt.

Ullfleece – 100 % ekologisk merinoull

Här ruggas det stickade ullfrottétyget upp på båda sidor så det blir fluffigt härligt och 1000 gånger mjukare än polyesterfleece! Därefter trimmas ytan jämn. Tyget blir fullt av luftfickor som håller ditt barns kroppstemperatur och samtidigt transporterar ut överskottsvärme ut i luften. Ullfleece har därför ett mycket bra och temperaturreglerande mikroklimat. Tyget är perfekt till babyoveraller då det är extremt mjukt och följsamt och du slipper oroa dig för ett överhettat barn. I vår webbutik finner du ullfleeceplagg till både baby och barn samt jackor och västar till vuxen i lite tjockare kvalitet.

Ull/silke – 70 % ekologisk merinoull / 30 % silke

Detta stickade tyg är tunt, smidigt, elastiskt, följsamt och extremt mjukt. Det finns ingen ”rivig ullkänsla” utan bara en lenhet som är väldigt hudvänlig. Detta material är optimalt för nyfödda och andra som har känslig hud. Ha dessa plagg närmast kroppen och upplev hur plagget hanterar temperaturväxlingar när du rör på dig / blir stilla, går från ett varmt utrymme till ett kallt. Av denna anledning är detta material perfekt för nyfödda då de inte kan reglera sin kroppstemperatur, de kan inte lika lätt svettas som vuxna personer eller äldre barn. Ullen ser till att de inte blir överhettade.

Jag hoppas att denna text har fått några frågetecken att rätas ut, kontakta mig gärna annars på info@varelse.se så talar vi vidare!

Bästa hälsningar, Malin / Varelse

Välkommen till Varelse!

Fri frakt på din första order!

Koden skickas till din mejl när du tecknar dig för vårt nyhetsbrev.

Ta del av nyheter, sambeställningar, pysseltips och unika erbjudanden!

Varma hälsningar, Malin